separator

Τι είναι τα μάτια σου;

ΜΕΡΟΣ Α'

Τα μάτια αποτελούν το πρώτο μεταφραστικό όργανο με το οποίο διαβάζουμε και επεξεργαζόμαστε το περιβάλλον γύρω μας. Στην πρωτόλεια μορφή του, το εκπληκτικό αυτό όργανο εμφανίστηκε στον κόσμο των θηλαστικών περίπου πριν 350 εκατομμύρια χρόνια. Από τότε αυτό το όργανο συνέχισε να εξελίσσεται και η τόσο πολύπλοκη του σύνθεση αποτελεί έως σήμερα ένα μυστήριο στον κόσμο των επιστημόνων.

Photo by Joel Staveley on Unsplash
Photo by Joel Staveley on Unsplash

Το ανθρώπινο μάτι.

Το ανθρώπινο μάτι δεν έχει σφαιρικό σχήμα σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, αλλά αυτό συντίθεται από το πρόσθιο τμήμα, το οποίο αποτελείται από τον κερατοειδή, την ίριδα και τον φακό και το οπίσθιο τμήμα το οποίο καταλαμβάνει τα 5/6 του πίσω χώρου του ματιού. Το φανταστικό αυτό, μέρος του σώματος μας, είναι ένα όργανο το οποίο, αρχικά αντιδρά στις διακυμάνσεις του φωτός και της πίεσης, και στη συνέχεια προσφέρει τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες, οι οποίες με τη σειρά τους χρωματίζονται με τη βοήθεια από το φως του ήλιου.

Θα έχετε ακούσει σίγουρα τη φράση πως «τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ανθρώπινης ψυχής». Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα ανακαλύψετε πως το άτομο που γνωρίζει πως να «διαβάσει» τα ανθρώπινα μάτια, είναι το άτομο εκείνο, το οποίο μπορεί να αντιληφθεί, όχι μόνο τον ψυχισμό των ανθρώπων αλλά και να προβλέψει με σχετική ακρίβεια τις πράξεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτοί μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα.

Η συστολή και διαστολή των ματιών – H βάση όλων.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα μάτια και πιο συγκεκριμένα οι κόρες των ματιών αντιδρούν στις αλλαγές του φωτός. Όμως, οι κόρες των ματιών όπως και κάθε μέρος του σώματος μας, αντιδρούν και στις αλλαγές των συναισθημάτων μας. Το ενδιαφέρον που πρέπει να προσέξει κάποιος ή κάποια που θέλει να κατανοήσει τη γλώσσα του σώματος, είναι πως τα μάτια μας δεν μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν, ώστε να μην προδίδουν τα συναισθηματικό μας κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πολλοί διάσημοι ακόμα παίκτες του πόκερ (επαγγελματίες ψεύτες – βλέπε άρθρο για αναγνώριση του ψέματος και σεμινάριο γλώσσας σώματος), εξακολουθούν να φοράνε γυαλιά κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, στα οποία λαμβάνουν μέρος και τα οποία προβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία θυμωμένη απάντηση μπορεί να προκαλέσει τις κόρες να συσταλούν, ενώ ένα γνήσια ερωτικό βλέμμα παρουσιάζει τις κόρες γεμάτες και διεσταλμένες ακόμα και 3 φορές παραπάνω από το κανονικό. Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανακάλυψε σε μία έρευνα του πως η αύξηση του μεγέθους της κόρης μπορεί να σχετίζεται άμεσα και με την πνευματική δραστηριότητα και ειδικά με την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν το άτομο, φτάνοντας στη μέγιστη διαστολή τη στιγμή που το άτομο αυτό βρίσκει τη λύση.

Μία δυσάρεστη φωτογραφία με εικόνες πολέμου συστέλλει τις κόρες του ματιού στο μέγιστο βαθμό ενώ μία φωτογραφία του νέου μας συντρόφου μπορεί να αυξήσει τη διαστολή αυτή σημαντικά. Η χρήση μιας τέτοιας διαδικασίας συναντάται και σε ιατρικές πρακτικές στις οποίες προσπαθούν να διαγνώσουν εάν ένα άτομο φέρει προβλήματα στην ψυχική του υγεία.

Ένας απλός κανόνας.

Ο κανόνας που σχηματίζεται είναι πως, όταν βλέπουμε κάτι που μας ερεθίζει θετικά (ερωτικός σύντροφος, το αμάξι των ονείρων μας, ένα υπέροχο φαγητό μετά από μία δύσκολη ημέρα) το μάτι μας διαστέλλεται. Αντιθέτως, όταν παρακολουθήσουμε κάτι βίαιο, αηδιαστικό και γενικά κάτι που να μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, τότε οι κόρες των ματιών μας συστέλλονται σε σημείο που μοιάζουν με εκείνες των ερπετών.

Συστολή κόρης ματιού

Διαστολή κόρης ματιού

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αναρωτιέστε εάν το άτομο στο οποίο μιλάτε σας βρίσκει ελκυστικό και ενδιαφέρων, μπορείτε απλά να παρατηρήσετε τις κόρες των ματιών τους, που είναι και ένα από τα δυνατότερα σημάδια που προδίδουν τις προθέσεις του (βλέπε σεμινάριο comfort/rapport/sexual).

Mία γρήγορη συμβουλή...

Μία συμβουλή για τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μακροχρόνιες σχέσεις τους. Προτού απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία σύμβουλο σχέσεων, δοκιμάστε να κάνετε το εξής. Στις επόμενες 3 σεξουαλικές σας συναντήσεις, αφιερώστε μιάμιση ώρα σε καθεμιά από αυτές και καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, κρατήστε συνεχόμενη επαφή με τα μάτια.

Οι διαφορές των φύλων.

Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμπληρώσουμε πως τα δύο φύλα αντιδρούν διαφορετικά σε κάποια ερεθίσματα. Η μέγιστη διαστολή στις κόρες των ματιών των αντρών παρατηρείται όταν εκείνοι βλέπουν κάποιο γυναικείο οπτικό ερέθισμα που τους διεγείρει σεξουαλικά ενώ στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί πως η μέγιστη διαστολή των ματιών επιτυγχάνεται όταν εκείνες έρχονται αντιμέτωπες με μωρά ή ακόμα και με φωτογραφίες μωρών. Δεν είναι τυχαίο πως το «σεξ» πουλάει περισσότερο στις βιομηχανίες που εστιάζουν στο αντρικό αγοραστικό κοινό (αυτοκίνητα, σκάφη, ενδυμασία κτλ.).

Την επόμενη φορά που θα δείτε κάποια φωτογραφία ενός μοντέλου που διαφημίζει κάποιο προϊόν, παρατηρήστε τις κόρες των ματιών τους. Αυτές θα είναι ψηφιακά αλλαγμένες και μεγεθυμένες για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Η κουλτούρα των Ιαπώνων έχει τραβήξει το σημείο αυτό σε ακραίο βαθμό και η βιομηχανία των «manga» και των «anime» αλλά και άλλων απεικονίσεων χρησιμοποιεί χρόνια αυτή την τεχνική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός των ματιών στους ιαπωνικούς αυτούς χαρακτήρες κοστίζει το 20% του προϋπολογισμού όλης της σειράς ή του βιβλίου.

Δοκίμασε τις γνώσεις σου.

Τώρα έχεις αποκτήσει κάποιες αρχικές γνώσεις από το πρώτο μέρος του άρθρου. Σε καλούμε να διαβάσεις τα επόμενα βλέμματα στις φωτογραφίες, να επιβεβαιώσεις τα αποτελέσματα σου και στη συνέχεια να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου αυτές στον έξω κόσμο.

Πάρις Χατζηπαρές

Σύμβουλος Επικοινωνίας & Αυτοβελτίωσης Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Charisma Academy